Harta igienei în raionul Ialoveni: câte școli mai au încă toaleta în curte
Toaletele în școli reprezintă un aspect esențial al mediului școlar și au un impact uriaș asupra bunăstării elevilor. Deși sunt privite ca simple utilități, toaletele adecvate pot salva vieți, fiind asociate nu doar cu demnitatea, ci și cu sănătatea copiilor.
În fiecarea an, pe 19 noiembrie, lumea marchează Ziua Mondială a Toaletei. Aceasta nu este o sărbătoare a WC-ului, ci are scopul de a pune capăt crizei globale a sanității publice, mai ales în țări în curs de dezvoltare ori subdezvoltate. În prezent, peste patru miliarde de oameni nu au acces la o sanitație sigură. Aceasta înseamnă că mai mult de jumătate din populația planetei riscă permanent să se confrunte cu probleme de sănătate.
Deși Republica Moldova are dificultăți considerabile în ceea ce privește infrastructura de apă și sanitație, autoritățile publice declară că asigurarea condițiilor adecvate în școli reprezintă o prioritate. Conform datelor oferite de Ministrul Educației și Cercetării (MEC), în anul curent, 178 de instituții de învățământ din țară atestă probleme cu accesul la apă și sanitație, ceea ce presupune că elevii și pedagogii dispun doar de toalete în curte. Dintre acestea, în 60 de școli sunt în derulare proiecte de construcție sau renovare capitală a blocurilor sanitare. Totodată, marea majoritate a școlilor din țară (1040 de insitituții din ciclul primar și secundar) dețin un WC în interiorul clădirii. Cu privire la grădinițe, MEC informează că doar 14 instituții nu dețin încă un veceu în interior, dar și acestea vor beneficia de investiții din bugetul de stat și din partea donatorilor externi.
În localitățile raionului Ialoveni, confortul și igiena elevilor la școală pot fi considerate satisfăcătoare. Potrivit informației furnizate de Consiliul raional, din cele 33 de școli din raion, doar una nu are un bloc sanitar funcțional în interiorul clădirii. Este vorba de Gimanziul din satul Cigîrleni, care are toaleta în exterior. În ceea ce privește educația timpurie, toate cele 41 de grădinițe din raion au un WC în interior.
Din cauza restricțiilor bugetare, țara noastră se confruntă cu provocări și mai mari legate de construcția infrastructurii de apeduct și canalizare. În conformitate cu datele statistice, în anul 2022 lungimea totală a apeductelor şi rețelelor publice de distribuţie a apei a constituit circa 19000 de kilometri, în raport cu doar 5000 de kilometri de rețele de canalizare.
În raionul Ialoveni, doar cinci localități raportează prezența infrastructurii de canalizare a apelor uzate. În anul 2022, lungimea totală a rețelelor publice de canalizare în orașul Ialoveni era de 121,3 km, în satul Bardar – 17,7 km, Cărbuna – 3,5 km, Horești – 9 km și Zîmbreni – un kilometru. Respectiv, în orașul Ialoveni erau conectate la serviciul public de canalizare 3917 locuințe, la Bardar – 565, Horești – 100, iar la Cărbuna și Zîmbreni încă nicio gospodărie nu era conectată la rețea.
Absența unui sistem de toaletă de tip WC poate implica mai multe riscuri pentru sănătate și ecologie. Astfel, practicile nesănătoase și lipsa igienei crește riscul de transmitere a infecțiilor, afectând atât sănătatea oamenilor, cât și mediul înconjurător. Totodată, impactul asupra fetelor și femeilor este mult mai mare, deoarece lipsa unei toalete adecvate le supune unor riscuri mai mari, atât fizice cât și sociale. Implementarea unor facilități sanitare adecvate, cum ar fi toaletele igienice și accesibile, este esențială pentru promovarea sănătății, a mediului și a drepturilor omului.
Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.