În așteptarea unei soluții pentru Lacul Dănceni. „Toți înțeleg că e grav, dar nimeni nu întreprinde acțiuni concrete”
Autoritățile locale și localnicii din Dănceni au organizat sâmbătă, 24 august, un protest la barajul dintre Dănceni și Suruceni, pentru a atrage atenția la problema apei din lacul Dănceni.
Zeci de localnici s-au adunat lângă barajul despre care spun că e construit ilegal de către administratorul lacului. Oamenii susţin că iazul ar avea cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată şi că se tem că secarea lui ar putea avea consecințe dezastruoase pentru mediu.
„Din februarie 2023 tot scriem scrisori și se aplică amenzi, dar nu se scoate construcția ilegală la barajul dintre Dănceni-Suruceni care practic a blocat cursul natural al râului Ișnovăț”, spune primară satului Dănceni.
„Noi dacă mergem la mijlocul lacului, noi vedem că cursul râului nu este, practic nu există. Între timp pe partea dinspre Ialoveni Işnovăţul este plin. Ceea ce vedem noi nu este de fapt apa din râu, dar apa care s-a acumulat de-a lungul timpului în lacul Dănceni. Respectiv acolo nu s-ar vedea o problemă dar noi o vedem aici drastic şi dramatic. E tot verde şi a rămas o fâşie foarte mică de apă. De asta batem alarma către toate instituţiile, ministerul Mediului, către Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, să întreprindă măsuri mai rapide pentru deblocarea acestui baraj”, mai spune primară.
Contactat de reporterul TVR Moldova, administratorul lacului, Victor Bortă, respinge acuzaţiile. El spune că barajul este construit conform regulamentului de exploatare a lacului şi că situaţia este explicată prin seceta de care avem parte.
VICTOR BORTĂ, administratorul lacului Dănceni: „Cine este vinovat că nu plouă şi acolo nu sunt betonare. Acolo s-a făcut consolidarea stăvilelor care stau şi regulează nivelul apei. Ele s-au instalat până la norma de retenţie. Aşa prevede regulamentul, până la norma de retenţie”
Administratorul spune că nu se mai captează apă din lacul Dănceni din luna martie.
Contactată de reporterul Ialoveni Online și întrebată dacă protestul și-a atins scopul de a trezi vreo reacție a autorităților centrale, primara de Dănceni dă de înțeles că toți cunosc despre problemă și recunosc gravitatea acesteia, însă nimeni nu se grăbește să acționeze.
„Am vorbit și cu secretarul de stat, ne-a contactat și ministrul. Ei ne spune că da, noi am înaintat toate demersurile și să așteptăm două zile. Am intrebat și Inspectoratul pentru Protecția Mediului de ce nu i-au dat în judecată, pentru că contractul lor e expirat. Toți ne spun că înțeleg că e grav, dar acțiuni concrete nimeni nu întreprinde, pentru că există sistemul, care din păcate opune rezistență. De-ar fi barajul pe teritoriul Dănceniului, noi ne-am fi asumat decizia de a demola acest baraj, dar el e pe teritoriul Suruceniului, iar autoritățile din Suruceni nu vor să intervină pentru că e un teren privat. Am înțeles că Ministerul a sesizat și autoritățile din Suruceni. Suntem în așteptare”, ne-a spus primara de Dănceni.