ialovenionline
arma simbolPhoto by Tom Def on Unsplash

În fiecare a zecea familie din raionul Ialoveni este deținută o armă în mod legal

24 august 2022
1599 vizualizări

IaloveniOnline, prin intermediul platformei vreauinfo.md, a obținut informația privind numărul posesorilor de arme înregistrați în raionul Ialoveni, cât și a încălcărilor înregistrate în controlul circuitului armelor civile în raionul Ialoveni. Astfel, conform cifrelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Ialoveni, în luna august 2022, în raion sunt înregistrate 2.568 de persoane care dețin arme.

La nivel național, în luna iunie 2022, erau înregistrate 61.436 de persoane în calitate de posesori de arme, care dețineau în posesie 75.159 de arme letale și non-letale. Pentru verificarea condițiilor de păstrare, port și folosire a armelor din circuitul civil, Poliția a efectuat peste 62.000 de controale la domiciliu a posesorilor și, în rezultatul încălcărilor depistate, a înaintat 702 proceduri de retragere a dreptului special, temporar sau definitiv, posesorilor iresponsabili. Tot la acest compartiment, de către polițiștii specializați în controlul circuitului armelor civile, a fost favorizată depistarea a 33 de infracțiuni comise cu folosirea armelor și a 64 de incidente cu arme.

Inspectoratul de Poliție Ialoveni informează că pe parcursul anului 2022 au fost înregistrate mai multe încălcări pe teritoriul raionului, în urma cărora au fost întocmite 146 procese verbale.

raspuns politie ialoveni arme 2022

Poliția atenționează că posesorii de arme trebuie să țină cont de un șir de reguli și recomandări privind folosirea sau aplicarea armelor. Admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma se sancționează contravenţional sau penal, şi se retrage sau se anulează permisul de portarmă.

În acest context, forțele de ordine insistă asupra faptului ca posesorii de arme:

  • să nu poarte arme fiind în stare de ebrietate;
  • să se abţină de la folosirea armelor;
  • să nu folosească armele contrar destinaţiei lor speciale;
  • să se abţină de la folosirea armelor atunci, când nu există pericol real sau când acesta poate fi evitat;
  • să nu admită accesul la arme a membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine;
  • să nu lase armele în genţi, autoturisme sau în alte locuri fără supraveghere;
  • să nu poarte armele la întruniri sau alte evenimente publice pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea lor şi a celor din jur.

Potrivit oamenilor legii, armele trebuie păstrare în safeu la domiciliu, iar în cazul deplasărilor peste hotarele ţării, se recomandă ca acestea să fie transmise pentru păstrare la Inspectoratul de poliţie din raza de domiciliu sau la magazinele specializate în comercializarea acestora, care dispun de condiții pentru depozitarea sau păstrarea acestora.

Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident, contravenție sau infracţiune cu arma, persoanele riscă o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de portarmă, cu suspendarea dreptului de deținere a armelor pentru o perioadă până la cinci ani.

Folosirea armelor contrar destinaţiei lor speciale manifestată prin efectuarea tragerii cu arma în locuri publice, se sancţionează cu amendă de la 300 la 1.500 de lei, aplicată persoanei fizice, sau cu privarea de dreptul de deţinere, port şi folosire a armei pe un termen de la doi ani la cinci ani.

Depăşirea limitei de aplicare a armelor letale sau neletale, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 4.500 de lei cu privarea de dreptul de deţinere sau port şi folosire a armei pe un termen de la doi ani la cinci ani.

Pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, precum şi transmiterea acestora altor persoane, posesorul de armă riscă o amendă de până la 42.500 lei sau închisoare de până la trei ani.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările