În raionul Ialoveni a fost dat start unui proiect ce își propune să reducă fenomenul corupției în sistemul de sănătate
Parteneriate Eficiente pentru Prevenirea Corupției – este numele unui proiect co-finanțat de Uniunea Europeană, lansat astăzi în incinta Consiliului Raional Ialoveni, de către Asociația Obștească „Copiii Ploii”. Scopul proiectului este de a reduce fenomenul corupției în sistemul de sănătate din raionul Ialoveni. Prezenți la lansarea proiectului au fost parteneri precum Centre ale medicilor de familie, asistenți sociali, Spitalul Raional Ialoveni și alte instituții.
Potrivit Doinei Losețchi, manageri de proiect, directoare a Asociației Obștești „Copiii Ploii”, un sistem medical afectat de corupție are o capacitate redusă de a asigura îngrijire medicală eficientă și de calitate. Aceasta spune că plățile informale limitează și mai mult accesul anumitor categorii de oameni la servicii medicale, indiferent dacă acestea dispun de poliță de asigurare sau nu.
Prin implementarea acestui proiect, Asociația „Copiii Ploii” își propune să contribuie la prevenirea și combaterea corupției prin informarea cetățenilor, pe de o parte, și promovarea valorilor de integritate în rândul cadrelor medicale, pe de altă parte.
„Proiectul își propune să dezvolte toleranța zero față de corupție în rândul cetățenilor și a angajaților din sistemul de sănătate. Prin informarea cetățenilor privind dreptul lor la sănătate, accesul la servicii medicale, efecte negative ale corupției și metode de prevenire ale acesteia, vor fi reduse riscurile de corupție în sistemul de sănătate din raionul Ialoveni. Concomitent, vom promova cadrele medicale cu reputație de persoane integre, care pot servi ca model de urmat”, a mai menționat Doina Losețchi.
Timp de 8 luni, din luna iunie și până în decembrie, în cadrul proiectului vor fi organizate campanii de informare a cetățenilor, discuții și dezbateri cu tânăra generație, ziua ușilor deschise în cadrul Centrului Medicilor de familie Ialoveni, vor fi elaborate și publicate produse media pentru promovarea integrității cadrelor medicale.
Galina Tonu, vicepreședintele raionului Ialoveni: „Mă bucur și sunt onorată că acest proiect a luat foc la noi în Ialoveni. Toate lucrurile frumoase pornesc de la o schimbare, iar schimbările le facem tot noi, oamenii. Eu cred că acest proiect, ca și celelalte proiecte la nivel de raion, va fi implementat bine, pentru că avem o echipă bună. Eu cred că până la urmă vom face această schimbare, care necesită a fi făcută”.
Margarita Tonu, șefa Direcției Generale Asistență Socială, Consiliul Raional Ialoveni: „Curajul, curiozitatea și dorința de a face parteneriate. Asta a stat la baza semnării acordului de parteneriat între Asociația Obștească „Copiii Ploii”, Centrul de sănătate a medicilor de familie și Direcția Generală Asistență Socială, prin care ne-am asumat că ne vom implica în primu rând în ceea ce ține de procesul de informare și, bineînțeles, declararea toleranței zero față de fenomenul corupției. Eu cred că noi o să avem un parteneriat frumos, în care vom spune cu voce tare că în Ialoveni sunt cadre medicale și lucrători în domeniul asistenței sociale integri. Acestea sunt și valorile Uniunii Europene”.
Galina Vîrtosu, vicedirectoarea Centrului de Sănătate Ialoveni: „Fenomenul acesta este cunoscut, se vorbește despre asta. Clar, este neplăcut că asta se vorbește anume despre sistemul medical, pentru că în toate domeniile el este. Socot că sistemul medical nu este cel mai corupt sistem. Este un sistem cu valori, unde există respect și profesionalism. Dar salut acest parteneriat”.
Dinu Șargu, directorul Spitalului Raional Ialoveni: „Salut așa proiect. Să fim sinceri, fenomenul corupției există. Căutăm metode de a ne lupta. Sperăm la mai bine. Puteți veni și la noi în colectiv să mai stăm de vorbă, să ne cunoaștem”.
Anton Covali, șeful centrului de sănătate Horești: „Fenomenul corupției nu este un secret pentru sistemul medical. Omul nu trebuie condiționat, asta spun mereu. Dacă vrei să pierzi omul, pune-i condiții”.
Nicolae Lozovanu, șeful Substației Asistență Medicală Urgentă Ialoveni : „Avem 98 de colaboratori în subidivizunile noastre. Noi nu avem când să ne gândim la corupție, avem mult de lucru. Dar este un proiect binevenit și suntem gata să vă susținem”.
Natalia Vița, șefa Centrului de sănătate Costești: „Noi nu avem când ne gândi la acest fenomen. Nu cred că în medicina prespitalicească sau primară trebuie căutat acest fenomen, sunt instituții mai sus în care trebuie de căutat. Dar proiectul este binevenit”.
Corcodel Georgeta, medic de familie din Ulmu: „În anii 1996, în loc de salarii am primit într-o lună 5 sticle de coniac de la Bardar, într-o altă lună- doi saci cu măcucă. Erau vremuri foarte „interesante”. O parte din corupție a luat naștere atunci, când trebuia să nu murim de foame. Acum noi lucrăm împotriva corupției. Pentru că așa spun: o să ne închidă pe amândoi, și pe cel care dă și pe cel care ia. Fenomenul există, cum există și în alte țări. Cineva pune accent pe bani, cineva vrea să facă frumos. Depinde cu ce ai venit de acasă”.
Lucia Mîra, viceprimar orașului Ialoveni: „Sunt încântată de lansarea acestei provocări. Zic că cel mai bun mod de a ne lupta cu combaterea corupției este de a nu da, de a nu accepta și de a nu provoca”.
Acest eveniment a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)