ialovenionline
Taxe de import 2048x1075 1

Liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană a fost prelungită pentru încă un an

14 mai 2024
414 vizualizări

Producătorii din Republica Moldova vor exporta în continuare pe piața europeană struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative. Consiliul european a aprobat la 13 mai 2024 o decizie prin care a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului cu R. Moldova și Ucraina.

Măsura a fost luată în contextul războiului continuu de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și al impactului continuu asupra Moldovei, de aici rezultând nevoia de a continua sprijinirea economică a Ucrainei și Moldovei, în contextul deschiderii negocierilor de aderare la UE a acestor două țări, se spune în comunicatul Consiliului European.

„Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajuta fermierii noștri să identifice piețe noi. În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața. Încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni”, a notat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

În urma liberalizării temporare a comerțului în perioada 2021-2023, exporturile moldovenești către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere remarcabilă:

  • strugurii – de la 15,8 mii de tone în 2021 la 32,3 mii de tone în 2023;
  • exporturile de mere proaspete au crescut de la 1,0 mii de tone la 13,2 mii de tone în aceeași perioadă;
  • prunele au cunoscut o creștere semnificativă, ajungând de la 25,8 mii de tone la 60,4 mii de tone;
  • cireșele au înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială, trecând de la 74,0 tone la 2,9 mii de tone.

Unele produse au depășit cotele prevăzute, reflectând aprecierea și cererea crescută pentru calitatea produselor moldovenești. De exemplu:

  • exporturile de struguri au depășit cu 62% cotele stabilite;
  • prunele au înregistrat o creștere impresionantă de 300%;
  • cireșele au depășit cotele cu 93%.

Pe lângă beneficiile economice directe, liberalizarea temporară a avut și un impact pozitiv asupra agricultorilor moldoveni, spune Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. În 2023, aceștia au economisit aproximativ 6 milioane euro și au înregistrat afaceri în valoare de 89,5 milioane de dolari, în creștere cu 129% față de anul precedent.

„Aceste măsuri de liberalizare a comerțului sprijină competitivitatea exporturilor agricole moldovenești și ajută fermierii să identifice și să exploreze noi piețe. Uniunea Europeană rămâne un partener solid și deschis, oferind oportunități semnificative pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, mai spune ministrul.

Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare începând cu data de 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările