Locuitori din sectorul Huțuleuca, nemulțumiți de faptul că în zonă urmează să fie construit un frigider
Locuitorii sectorului Huțuleuca din orașul Ialoveni sunt nemulțumiți de decizia Consiliului local prin care a fost schimbat modul de folosință a unui teren, din agricol în agroindustrial, și pe care un agent economic intenționează să construiască un frigider agricol. O cerere prin care aceștia își declară nemulțumirea a fost depusă la Primărie, iar la 26 februarie, la solicitarea locuitorilor, a avut loc o adunare cu doi dintre consilieri, Vitalie Lavric și Dumitru Gamarța-Eșanu, precum și cu viceprimara Lucia Mîra, ultimii doi fiind și locuitori ai zonei respective.
Oamenii spun că terenul de 2 ha pe care urmează să fie construit frigiderul este mult prea aproape de casele cetățenilor, iar zgomtul pe care îl va produce acest frigider urmează să deranjeze locuitorii din zonă. Drept exemplu este adusă fabrica de înghețată Sandriliona, frigiderele căreia crează incomodități locuitorilor din preajmă.
De asemenea, locuitorii au solicitat o întrevedere cu factorii de decizie. Prezenți la adunare au fost consilierul independent și președintele Comisiei de specialitate resurse funciare – Vitalie Lavric, consilierul Blocul ACUM Platforma PAS – Dumitru Gamarța-Eșanu și viceprimara Lucia Mîra. Asta deși au fost invitați la adunare și primarul orașului laloveni – Sergiu Armașu, dar și președintele ședinței consiliului în care s-a luat decizia respectivă – Victor Bînzari. Primarul și-a motivat absența prin activitățile necesare pentru ajutorul refugiaților din Ucraina.
Ambii consilieri prezenți la adunare au fost printre cei care au votat pentru schimbarea modului de folosință a terenului pe care urmează a fi construit frigiderul.
„Noi nu suntem împotriva agentului economic, nu avem nimic cu el, dar nu în „coasta” caselor noastre. Să fie construit undeva unde să nu ne deranjeze”, au spus locuitorii.
Consilierul Dumitru Gamarța-Eșanu a recunoscut că anterior a locuit în regiunea fabricii Sandriliona și a confirmat incomoditățile create de frigiderele de pe teritoriul fabricii.
„Despre faptul că un agent economic a cerut să schimbe destinația terenului, eu am primit chestia asta normal, ca și consilier, nu am văzut nimic rău. Eu m-am uitat că e vorba despre crearea unei zone economice și m-am gândit că e bine. Astăzi discut cu doamna Lucia Mîra și îmi spune că pot să fie unele riscuri. Eu am trecut prin acest risc. Am locuit la Sandriliona și acolo au adus acele frigidere. Am zis că „lasă să facă”, dar când m-am trezit că seara nu pot dormi…
Acum s-a consumat votul. Dar subiectul nu s-a epuizat. Orice decizie intră în vigoare când este contrasemnată de secretarul consiliului. Secrectarul, prin lege, are drept de veto. Am avut așa o decizie, când consilierii au decis, dar secretarul a zis că nu semnează pentru că contravine intereselor oamenilor. Eu înțeleg indignarea voastră și aveți perfecta dreptate, dacă va fi așa, ca un frigider să huruie la capul oamenilor”, a explicat Dumitru Gamarța-Eșanu.
Întrebați dacă înainte de a vota au văzut vreun proiect tehnic sau vreun document de încadrare în teritoriu, prin care agentul economic să explice unde și ce fel de frigider va construi, dimensiunile pe care le va avea frigiderul, ambii consilieri au spus că nu au văzut asemenea documente. Aceștia însă au motivat că arhitectul, inginerul cadastral și autorul proiectului trebuie să se expună, iar autorul proiectului a dat asigurări că totul este în regulă.
„Omul are terenul, omul daca vrea să se dezvolte, el vrea să facă o cramă, de exemplu. Eu ce, să îi spun că nu? Este o procedura standard. Așa prevede legea, să fie schimbat din teren agricol în teren agroindustrial”, a spus Vitalie Lavric.
De asemenea, viceprimara Lucia Mîra a declarat că, faptul că subiectul respectiv nu a fost supus consultărilor publice, cel puțin cu locuitorii din zonă, ar putea servi drept motiv întemeiat pentru ca secretarul consiliului să nu contrasemneze decizia. Potrivit legislației în vigoare, secretarul consiliului local are drept de veto asupra deciziilor votate de consilieri.
Cei doi consilieri prezenți la adunare și viceprimara au fost de acord să meargă luni, împreună cu locuitorii, la secretarul consiliului pentru a-i cere să nu contrasemneze decizia.