ialovenionline
1 1

Mamele și viitoarele mame din Ialoveni, informate despre alăptarea bebelușilor – primul pas pentru o viață sănătoasă

24 iulie 2023
575 vizualizări

Alăptarea este primul pas către o viața sănătoasă. Este sloganul, dar și ideea principală a Caravanei Alăptării, organizată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Biroul Organizatiei Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, cu susținerea Uniunii Europene. Caravana alăptării a ajuns și la Ialoveni, iar mămicile și viitoarele mămici au avut parte de discuții interactive cu specialiști în domeniu, care au demontat multe mituri legate de alăptare și alimentație în perioada alăptării.

Medicul pediatru Olga Cîrstea a vorbit despre importanța alăptării copiilor și avantajul alăptării naturale față de alimentarea cu lapte praf, despre primele luni de viață ale copilului, lucrurile la care să fie atrasă atenția și lucruri care să fie privită ca pe normalitate.

“Experiența noastră de ani de zile, putem să afirmam ca cercetările științifice pe care ne bazam, demonstrează ca probiotice nu influentează semnificativ flora intestinală iar colicile sunt un lucru firesc. Dar iată laptele matern, el influențează flora intestinală. Laptele formulă nu se echivalează cu laptele matern, care protejează de infecții și de alergii, pentru că laptele matern foarte bine se înțelege cu sistemul imun al copilului. Un lucru important pe care trebuie să îl înțelegem este că toate mamele pot alapta. Absolut toate. Dar sunt factori, precum atașarea incorectă la sân, care pot împiedica acest lucru”.

4 1

De asemenea, medicul neonatolog Ludmila Gurițanu a demonstrat celor prezenți pozițiile corecte de atașare a copilului la sân.

“Lapte gras și lapte slab nu avem. În diferite perioade ale zilei laptele poate să își schimbe consistența, în funcție de necesităților copilului. De obicei laptele mai din urmă este mai gras, dar și cel de început este important, pentru că el hidratează copilul”, spune Ludmila Gurițanu.

3 1

Medicul pediatru Oxana Turcu a vorbit și despre durerile în alăptare, care constituie adesea un factor ce duce la întreruperea alăptării: „Cea mai frecventă cauză a acestor dureri atașarea incorectă la sân. Mamelonul trebuie să ajungă la sfârșitul limbii. În caz contrar copilul mușcă, iar asta provoacă durere. Mama nu trebuie să rabde, trebuie să meargă să ceară ajutor. Pentru a preveni lucrurile astea, în maternitate moașa trebuie să vină și să vadă dacă copilul este atașat corect. Mămica poate fi și la al zecelea copil sau nu contează la al câtelea. Copiii sunt complet diferiți, iar unii pot fi atașați incorect la sân”.

De asemenea, medicul a atenționat mămicile să nu folosească varza cu miere pe piept, în cazul durerilor: „Înainte, din zece cazuri, unul ajungea in reanimare, acum – 9 ajung în reanimare”.

Daniela Madan, specialist in Nutriție, Biroul OMS în Republica Moldova, a vorbit cu femeile prezente la eveniment despre miturile legate de alimentația mamelor în alăptare.

„Alimentația mamei nu influențează calitatea laptelui. Alimentația mamei influențează doar sănătatea mamei, nu și laptele. Fasole, năut, linte, bors roșu cu fasole. Mama poate consuma aceste alimente. Ele pot cauza disconfort abdominal doar mamei, nu și copilului. Brocoli, varza la fel. Fructele și legumele de culoare roșie, la fel pot fi consumate. Este un mit ca mama trebuie sa evite aceste alimente căci ar cauza alergii copilului. Copilul se naște cu anumite alergii. La fel și cu fructele citrice. Mama poate mânca toate fructele care și le dorește. Copilul se obișnuiește cu alimentația mamei încă din perioada sarcinii, de aceea mama trebuie sa continuie același mod de alimentație.

Ceapa, usturoiul, țelina într-adevăr schimba gustul laptelui, dar copilul nu va renunța la sân, ci dimpotrivă, îl va face curios. Deci nu ne temem, ne condimentam mâncarea cu aromele preferate.

Cafeaua. Mama poate o cafea, doua sau chiar trei, după cum se simte ea bine. Dar este de recomandat să fie băută cafeaua după alăptare, pentru că un anumit procent de cofeină ajunge în laptele matern”.

6

„Este foarte interesant și util. Unele lucruri le știam, dar au fost întărite, ca să zic așa. Dar am aflat și multe lucruri noi ce țin de alimentație. Știam de unele alimente că nu se consumă, dar iată am aflat că sunt mituri”, a spus una din mămicile prezente la eveniment.

„Este un eveniment foarte important pentru mame, pentru că vorbesc cu foarte multe mame la primul copil și au atâtea informații greșite, sunt speriate și neinformate. Eu deja sunt la al treilea copil și am reușit să mă informez, dar oricum vin la astfel de evenimente, unele lucruri le mai uit, uneori aflu și ceva nou. Chiar îmi prinde bine. Recomand cât mai multe seminare în toate localitățile din țară”, a spus o altă mămică.

„Vreau să mulțumesc tuturor specialiștilor, au oferit informații utile atât pentru gravide, cât și pentru mămicile care alăptează. Am aflat multe informații utile, chiar mi-au fost combătute unele mituri. Iată usturoiul și ceapa de exemplu, eu știam că nu se consumă în alăptare, dar iată am aflat că se mănâncă, chiar dacă puțin schimbă gustul laptelui, dar e ok pentru consumat”, spune o femeie.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările