Muzeul din inima Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă”
„Am găsit necesar să vă comunic, că în această vară au fost efectuate lucrări de reparație a camerei-muzeu din incinta Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă” din Ialoveni, ne scrie profesoara de istorie de la liceu, Tatiana Ungureanu.
Datorită mobilierul nou a fost posibil de a expune documente vechi, prosoape, broderii, muniții și căști din timpul războiului doi mondial.
Un loc aparte îl ocupă un vârf de suliță din os, o răzuitoare din silex și numeroase fragmente ceramice din pastă fină, toate găsite în apropierea unei fântâni din „Valea Omului” sau „Valea Ulmului”, parte a moșiei Ialoveni.
Este expusă o colecție nouă, formată din cioburi de vase adunate în apropiere locului numit „Brazda lui Lascăr” pe un teren privat plantat cu pomi. Așezarea este inedită. Urme materiale sporadice sunt și dincolo de drum, pe moșia satului Costești.
Specialiștii Muzeului Național de Istorie a Moldovei au stabilit că așezarea a fost populată în secolul III-IV, era noastră ( cultura Sânana de Mureș-Cernjachov). Așezarea a fost populată, probabil, cu o mie de ani mai devreme, deoarece au fost găsite câteva fragmente de vase de lut ce provin din sec IV-III î.e.n ( cultura gotică).
Familia Cherdivară a donat muzeului o fibulă (bold) roman găsită lângă fântâna lui Hariton. Anterior, acolo în vie găsisem, împreună cu elevii, urme ale unei așezări vechi.
Vă așteptăm cu drag la muzeu!”