O activistă din Ialoveni denunță otrăvirea în lanț a animalelor cu și fără stăpân din orașul Ialoveni. Reacția Primăriei
Mai multe animale cu și fără stăpân au fost otrăvite în ultimele două săptămâni în orașul Ialoveni. Despre aceasta scrie o locuitoare a orașului Ialoveni, Natalia Plămădeală, pe pagina sa de Facebook, care spune că inclusiv 12 dintre animalele sale au fost omorâte prin otrăvire, în propria ogradă. Aceasta suspectează că otrăvirea animalelor este făcută cu „înștiințarea autorităților locale” și că e vorba de cineva care are acces la un număr mare de astfel de pastile. Solicitate pentru o reacție, autoritățile orașului Ialoveni neagă acuzațiile și spun că otrăvirea nu este considerată de către APL drept o modalitate de a soluționa problema câinilor maidanezi.
„Au fost otrăviți timp de 10-12 zile sute de animale, pe întreg teritoriul or.Ialoveni, în toate regiunile orașului, de la întrare MPO până la cimitirul cel nou, spre Costești…cel mai grav e că au otrăvit în mare parte în gospodăriile oamenilor, peste gard, au ucis câini și pisici cu stăpân și fără, câini la legătoare, câini cu pui mici de câteva zile. (…) Nu mai am loc în gradina casei unde să îngrop… dar gradina e mare… De ani buni, de când salvez animale din stradă NU AM ÎNGROPAT ÎN TOTAL ATÂȚIA”, scrie Natalia Plămădeală pe pagina sa de Facebook, cunoscută drept o activistă și o apărătoare a drepturilor animalelor, care de multe ori salvează animalele abandonate, rănite sau bolnave, și le îngrijește pentru adopția ulterioară.
Apărătoarea drepturilor animalelor spune că din cele 63 de pisici și câini pe care le deține, 12 au fost omorâte în luna iulie. „Pe 4 am reușit sa le salvăm. Prietena mea are vreo 6 animale omorâte. Încă o vecină – doi motani. O altă cunoscută din sectorul Huțuleuca la fel și-a găsit animalul otrăvit.
Noi suntem la bloc cu doua etaje, iar după casă, avem ieșire afara, cu terasă, și e îngrădit tot. Păi la terasă am găsit cârnaț cu pastile. Numai într-un cârnaț erau 5 pastile. Eu nu am de gând să tac, pentru ca eu în animalele astea am investit zeci de mii de lei, oamenii au donat bani, mulți bani. Toate aceste animale erau vaccinate, sterilizate, înregistrate, au documente, toate erau pregătite spre adopție”.
Natalia spune că nu poate acuza pe cineva anume, dar este convinsă că acest lucru nu a fost făcut de cineva din vecinătate, care poate ar avea ceva personal cu ea: „Eu nu pot să zic un nume, nu pot să acuz pe cineva anume, dar este clar că totul se trage de la autoritățile locale, de la cei de la conducere pornește totul. Nu pot să îl acuz pe primarul Sergiu Armașu, pentru că nu am dovezi, dar nu cred că umblă un singur om cu otrăvitul în tot Ialoveniul, este vorba despre mai mulți oameni, care probabil au primit sarcina să otrăvească maidanezii, iar ei au intrat în azart, primesc plăcere de la asta și nu se pot opri, sau nu știu cum se explică asta. Și nu e vorba de vreun vecin, care poate îmi poartă pică, pentru că cazuri de acestea au avut loc în diferite părți ale orașului”.
Întrebată dacă a sesizat organele de ordine, Natalia Plămădeală spune: „Nu am anunțat poliția, pentru că data trecută polițiștii au râs de noi și au zis ca atunci când vor termina dosarele cu oameni, se vor ocupa și cu animalele. Dar vrem să scriem o plângere comună de la mai mulți care au avut de suferit. Urmează să vorbesc cu avocatul, dar nu putem depune încă plângerea pentru că ei continuă. Azi dimineață am găsit încă un animal decedat”.
De cealaltă parte, Primăria Ialoveni neagă acuzațiile și spune că otrăvirea câinilor nu este văzută drept o soluție de rezolvare a problemei maidanezilor.
„Da, în orașul Ialoveni avem această problemă, cu care ne confruntăm cu toții, însă Primăria Ialoveni nu este adeptă a unor astfel de „soluții” nemiloase. Condamnăm cu vehemență aceste acțiuni. Este pur și simplu inuman. Facem apel către toți oamenii, locuitori ai orașului Ialoveni, dar și locuitori ai localităților învecinate, să fie responsabili de animalele pe care le dețin, să le sterilizeze și să nu le lase în stradă”, ne-a spus viceprimara orașului Ialoveni, Lucia Mîra.
De asemenea, Ion Cujba, șeful Gospodăriei Locativ-Comunale Ialoveni – întrprindere ce are în gestiune acest sector, spune că în urma consultărilor cu cetățenii s-a decis să se pună accent pe sterilizarea câinilor, nicidecum pe nimicirea lor:
„Gospodăria Locativ Comunală și Primăria Ialoveni în nici într-un caz nu pot să se ocupe cu otrăvirea. Eu personal iubesc animalele. Chiar în fața sediului Gospodăriei avem un câine maidanez. Noi avem grijă de el, ziua el e foarte bravo, e cuminte, noaptea dacă se apropie cineva, el hamăie.
Fiecare ședință pe care o avem la Primărie se începe cu câinii maidanezi și se termină tot cu asta. Ultimul proiect de sterilizare a avut loc în luna aprilie – am sterilizat 50 de maidanezi. Următorul proiect va avea loc în toamnă, am fost selectați deja și vom steriliza în jur de 150-200 de câini”.
De asemenea, șeful IMGLC spune că unii oameni se plâng că câinii maidanezi sunt agresivi. Recent a avut loc chiar și un caz în care o femeie a fost mușcată de un câine: „Noi imediat am întrunit comisia și s-a stabilit să identificăm câinii agresivi, apoi să mergem cu ei la veterinari, să verificăm care este cauza, de ce ei sunt agresivi, poate ei au vreo problemă de sănătate. La moment, IMGLC Ialoveni este în căutare de soluții pentru a evita acest disconfort”.
Ion Cujbă spune că recent, Primăria Ialoveni a primit o solicitare din partea autorităților centrale pentru a veni cu propuneri de rezolvare a problemei maidanezilor. „Împreună cu Primăria am propus autorităților centrale să construiască un azil central sau câteva aziluri pe regiuni, în care să fie duși cel puțin câinii agresivi. Să îi identificăm și să îi ducem acolo, ca să fie izolați. Altă soluție nu avem. Să construim în fiecare localitate câte un azil, asta e foarte costisitor. Apoi ei trebuie îngrijiți, iar asta necesită la fel foarte mulți bani”.
De altfel, șeful de la Gospodărie face apel către cetățeni, să se implice în rezolvarea acestei probleme:
„La ultimul proiect de sterilizare, am pus anunțuri, am publicat un număr de telefon, la care oamenii au putut suna pentru a ne spune unde mai sunt câini ce necesită a fi sterilizați. Doar două persoane au sunat și au spus că iată veniți că acolo sunt câini. Toți se plâng că e o problemă mare, comentează, vin cu acuzații, dar foarte puțini se implică pentru a o rezolva”.