Polițiștii din Ialoveni și Iași participă la cursuri de instruire în cadrul unui proiect transfrontalier
La data de 13 ianuarie 2021, la Iași a avut loc lansarea cursurilor de instruire pentru polițiștii din raionul Ialoveni și județul Iași, activitate ce face parte din proiectul transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană “Poduri pentru creșterea încrederii între poliție și cetățenii raionului Ialoveni și județului Iași”, implementat de către Consiliul raional Ialoveni, în parteneriat cu Asociația Internațională a Polițiștilor – Secția Română – Regiunea 1 Iași.
Cursurile de instruiri se adresează unui număr de 120 de polițiști din România și Republica Moldova, pe următoarele teme:
- metode moderne de investigare și urmărire penală folosite de polițiști in activitatea de combatere a infracționalității;
- protecția și promovarea drepturilor omului;
- comunicarea cu membrii comunității.
Deschiderea evenimentului a avut loc în prezența invitaților din Republica Moldova, Anatolie Dimitriu, Managerul de proiect, Vitalie Țurcan, Șef al Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Comisar Șef și a reprezentanților parții române, Costel Gâtlan, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Comisar Șef și Gheorghe Fotea președintele Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția Română – Regiunea 1 Iași.
Managerul de proiect, Anatolie Dimitriu, a menționat că această inițiativă este o premieră, când Inspectoratele de Poliție la nivel local din România și Republica Moldova, împreună cu administrația publică locală, cooperează printr-un proiect transfrontalier pentru a contribui la securitatea în regiune.
Costel Gâtlan, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean Iași și Vitalie Țurcan, Șef al Inspectoratului de Poliție Ialoveni, și-au exprimat dorința de a consolida acest parteneriat, proiectul dat fiind o oportunitate de a da startul unor noi inițiative comune.
Obiectivul general al proiectului este de a crește eficiența unităților de poliție din raionul Ialoveni și a județului Iași, prin îmbunătățirea facilităților și echipamentelor de operare a două inspectorate de poliție, dezvoltarea competențelor a 120 de polițiști de pe ambele părți ale frontierei, consolidând cooperarea lor. De asemenea, pentru unitățile de poliție din România și din Republica Moldova, vor fi achiziționate sisteme informatice, imprimante multifuncționale și vehicule auto, proiectate pentru un răspuns rapid și eficient privind securitatea cetățeanului și ordinea publică.
Proiectul BRITPOC este în implementat în perioada 14.07.2020 – 13.07.2021 și finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Valoarea totală a proiectului este de 209.570 Euro, dintre care 89,9% este finanțarea nerambursabilă a Uniunii Europene, iar 10,1% reprezintă contribuția partenerilor.