Pompierii și salvatorii atenționează: Fiți prudenți la procesul de fermentare a vinului
Secția Situații Excepționale Ialoveni atenționează cetățenii să fie foarte prudenți la procesul de fermentare a vinului. Odată cu sosirea toamnei, cetățenii încep să pregătească vin – un proces care necesită prudență maximă și atenție sporită pentru a evita situațiile neplăcute sau chiar tragediile.
Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon acumulat în încăperile închise, specialiștii recomandă:
- Evitați intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, în care nu este asigurată ventilarea prealabilă.
- Nu amplasați recipientele cu must pentru fermentare în spații închise.
- Anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.
- Verificați concentrația de oxigen în încăperea în care intrați, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen.
- Nu intrați fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră.
Simptome ale intoxicării:
- Expunere redusă: dureri de cap, amețeli.
- Expunere medie: dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită.
- Expunere ridicată: convulsii, comă, deces.
Primul ajutor
- scoaterea imediată a persoanei din zona de risc;
- aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor;
- apelarea Serviciului 112;
- expunerea la aer cât mai curând posibil.
În caz de situații de urgență, apelați 112.