Primarul de Molești îndeamnă localnicii să limiteze consumul de apă: Este pericol să nu avem apă nici de băut
Temperaturile neobișnuit de ridicate din ultimii ani şi lipsa precipitațiilor pe timp de vară pot genera o adevărată criză de apă în multe zone din Europa, inclusiv, în Republica Moldova. Deși în țara noastră încă nu avem o avertizare de secetă hidrologică, unii primari vin deja cu îndemnuri privind utilizarea rațională a apei, pentru a preveni aplicarea unor măsuri de restricționare a consumului de apă.
Cu un astfel de îndemn a venit primarul satului Molești, Mihail Catan, pentru locuitorii satului pe care îl conduce.
„În legătură cu temperaturile înalte din ultimele zile, dar și din zilele care urmează, este un foarte mare deficit de resurse de ape subterane. Este vorba de fântânile de suprafață, lacuri de acumulare, iazuri și nu numai. Vă rog să limitați la maxim udatul prin grădini cu apa de la toate fântânile arteziene. Pompele lucrează astăzi practic în regim de 24/24. Anii trecuți am avut aceeași problemă, dar ați înțeles și ați limitat consumul, și cred că veți face la fel și anul acesta, pentru ca să nu ajungem la oprirea sau limitarea furnizării apei potabile”, este mesajul primarului către moleșteni.
Ce ține de apa de la fântânile care se află la porțile oamenilor, edilul îndeamnă oamenii să se consulte cu vecinii: „Dacă cineva pompează apa, ceilalți rămân fără apă”.
„Eu înțeleg tot, înțeleg că afară e cald, se usucă tot, dar asta nu înseamnă că trebuie să epuizăm la maxim rezervele de apă, căci este pericol să nu avem apă nici de băut, dacă nu respectăm aceste cerințe simple pentru toți.
Cei care se află în jurul iazurilor, vă rog să vă limitați la irigații. Lipsa precipitațiilor duce la secarea vizibilă a bazinelor acvatice”, mai spune Mihail Catan.
De asemenea, o altă atenționare din partea primarului de Molești ține de pericolul de incendiu de vegetație. Mihail Catan sugerează oamenilor să fie atenți la focurile în spații deschise.