Prognoze îmbucurătoare pentru recoltele agricole din acest an, inclusiv pentru raionul Ialoveni
Suprafețele agricole însămânțate cu grâu, orz și rapiță sunt într-o stare satisfăcătoare și foarte bună. Acest lucru a fost menționat de șefii direcțiilor agricole raionale în cadrul unei videoconferințe, cu participarea viceprim-ministrului Vladimir Bolea și secretarilor de stat. Totodată, participanții au declarat că spațiile de depozitare din țară sunt pregătite corespunzător pentru noua recoltă. În conformitate cu prognozele curente, roada din acest an va fi mai bogată.
Din partea Consiliului Raional Ialoveni nu a participat nimeni, însă specialistul principal al secției Agricultură, Direcția Economie, spune că prognozele îmbucurătoare sunt valabile și pentru suprafețele agricole din raionul Ialoveni.
„În pofida secetei din toamnă, producătorii agricoli au reușit să însămânțeze în toamnă 2700 ha de grâu, 450 ha de orz, 325 ha de rapiță, iar în primăvară au fost însămânțare 118 ha de orz, 8 ha de mazăre, 4200 ha de floarea soarelui, 9000 ha de porumb. De asemenea, avem 250 ha de legume în câmp deschis și 9,5 ha de sere, în care se cresc preponderent castraveți și roșii.
Prognozele se arata bune. Producătorii au depus toate eforturile , au introdus îngrășămintele, au erbicidat. Culturile arată bine la moment. Perioada rece din primăvară, când am avut temperaturi mai joase și umiditate mai bună, a făcut ca grânele să înfrățească mai bine. De asemenea, precipitațiile care au fost până în prezent au fost favorabile. Dar o sa vedem. Ieri au avut loc primele recoltări la orzul de primăvară, la Gangura. Astăzi avem un pic de ploi și cred că s-a stopat procesul de recoltare. Dar pregătirile merg, se pregătește tehnica, hambarele, pentru seceriș”, spune Ella Nichita, specialist principal, Direcția Economie, secția Agricultură.
Pentru susținerea și informarea agricultorilor, Direcția Economie pregătește pentru vineri un seminar, la tema secerișului, în cadrul căruia agricultorii vor fi informați și vor primi un set de documente privind tehnica securității a persoanelor implicate în procesul de recoltare, mai spune specialistul principal.
În cadrul videoconferinței organizată de Ministerul Agriculturii, șefii direcțiilor raionale au fost informați cu privire la cele mai recente prețuri de tranzacționare și evoluția acestora de la bursele internaționale pentru grâu, orz, porumb și rapiță. Specialiștii ministerului afirmă că în următoarea perioadă nu se așteaptă majorări semnificative a prețurilor, fiind lansat îndemnul către agricultori de a-și vinde marfa, întrucât depozitarea și păstrarea producției necesită cheltuieli suplimentare.
La acest capitol, cu aceeași recomandare vine și Direcția Economie din cadrul Consiliului Raional Ialoveni.
„Anul trecut, multe cereale s-au depozitat și agricultorii au crezut că vor mai avea ocazia să vândă, dar prețul mic și cererea mică au făcut ca agricultorii să rămână cu multe stocuri de cereale. Din toamna trecută și până la 1 Aprilie am avut stocate 1143 tone de grâu, 504 tone de floarea soarelui, 1 tonă de mazăre, 10 tone de orz de toamnă, 16 tone de coriandru.
Direcția Economie le recomandă același lucru: să realizeze marfa, după posibilități, încă din toamnă, casă nu rămână cu marfa în depozite”, mai spune Ella Nichita.
Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că autoritățile sunt axate pe diminuarea prețului de producție.
„Vom rambursa acciza la motorină și va fi restituit TVA-ul în contul agricultorilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Guvernul sunt în proces de identificare a resurselor financiare pentru subvenționarea îngrășămintelor”, a declarat oficialul.
Suplimentar vicepremierul a menționat că în comun cu autoritățile ucrainene sunt depuse eforturi pentru transferul fluxurilor de produse agricole către calea ferată, în scopul eliminării blocajelor rutiere și în vederea reducerii timpului de așteptare la punctele de trecere a frontierei.