Școala de arte din Ialoveni va avea un pian nou-nouț, în urma unui proiect. Directoare: „Pentru noi este foarte important”
Un pian nou-nouț va ajunge curând la Școala de Arte din Ialoveni. Este rodul unui proiect depus de Primăria Ialoveni și Școala de Arte din Ialoveni – „O Școală de Arte mai dotată și accesibilă, prioritar refugiaților din Ucraina”, depus în cadrul unui apel lansat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu susținerea Entității Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor UN Women) din Moldova, și suportul financiar al Guvernului Suediei.
Costul pianului este de 110 000 lei, dintre care 100 000 lei sunt oferiți în cadrul proiectului, iar 10 000 lei – contribuția Primăriei Ialoveni.
Potrivit directoarei Școlii de Arte, pianul este considerat un mare succes pentru școală, elevi și profesori.
„În 35 de ani de la înființarea școlii, acesta este primul pian nou. Nu donat, nu de mâna a doua. Este un pian nou-nouț, pentru noi este un eveniment foarte important. Pianele nu sunt ieftine si bugetul școlii nu poate să suporte așa cheltuieli. Noi avem 21 de piane și toate putem zice că sunt anticariat – au câte 35 de ani. Și la ele se cântă în toată ziua. Nu este un pian care să stea undeva și să se cânte la el ocazional. Câte 7-8 ore pe zi, în fiecare zi, inclusiv sâmbăta. Doar în vacanțe ele se mai odihnesc și noi le mai reparăm”, a declarat Daniela Bodorin pentru IaloveniOnline.
O altă necesitate a școlii, potrivit Danielei Bodorin, este izolarea fonică a clădirii școlii: ”Pentru confortul psihologic al elevilor și al profesorilor. Imaginați-vă că într-o încăpere de cântă la pian, iar într-o încăpere de alături se cântă la vioară. Poate într-un alt proiect vom încerca să atingem și acest obiectiv pentru că este foarte important pentru noi”.
Menționăm că Școala de Arte din Ialoveni este frecventată de peste 360 de copii, la specialități precum arte vizuale, pian, vioară, instrumente aerofone – trompetă, saxofon, clarinet, acordeon, nai, chitară, arta teatrală și altele.
De asemenea, subliniem că alte proiectele altor 14 localități au fost selectate pentru finanțare, în cadrul aceluiași proiect – „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților de integrare a dimensiunii de gen ale autorităților publice locale, inclusiv a femeilor primare, membre ale Rețelei Femeilor din cadrul CALM”. Este vorba despre: Sireț, Strășeni; Selemet, Cimișlia; Bilicenii Vechi, Sângerei; Cobîlea, Șoldănești; Peresecina, Orhei; Vinogradovca, Taraclia; Cruzești, municipiul Chișinău; Zubrești, Strășeni; Boșcana Criuleni; Manta, Cahul; Sipoteni, Călărași , orașele Basarabeasca, Cimișlia și Râșcani.