Sesiuni de formare la Iași pentru tinerii din raionul Ialoveni, în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană
Un grup de 36 de elevi din raionul Ialoveni merg astăzi la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, pentru un program de mobilitate transfrontalieră „Student la Iași”. Activitatea face parte din cadrul proiectului transfrontalier „Lanţ valoric integrat pentru îmbunătăţirea pieţei muncii” (IVAC), implementat de către Consiliul raional Ialoveni, în parteneriat cu Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași și Fundația EDINFO din Iași.
Timp de cinci zile tinerii vor învăța despre căile de comunicare și opera de artă pentru infrastructura de transport; tehnici moderne pentru prelucrarea materialelor compozite; incursiune în inginerie electrică și energetică; lumea fără textile; evaluarea impactului asupra mediului și cerințele obligatorii pentru dezvoltarea industrială.
De asemenea, participanții vor beneficia și de un curs online privind competențele antreprenoriale și de dezvoltare ecologică; dezvoltarea gândirii critice; abilități de comunicare și leadership atât elevilor, studenților cât și profesorilor.
Elevii înregistrați în cadrul proiectului vor avea parte de consiliere profesională și ghidare în carieră efectuată de către un specialist în acest domeniu.
Alte grupuri de elevi, urmează să meargă în cadrul aceluiași program, începând cu luna martie. În total 100 de elevi din Republica Moldova vor putea testa viața de student la Iași în cadrul programului de mobilitate transfrontalieră.
Mihai Braga, managerul proiectului ne povestește și despre alte activități: „Săptămâna trecută, în cadrul proiectului 12 agenți economici din raion au beneficiat de o vizită de studiu la Iași, unde s-au întâlnit cu studenții Universității Tehnice „Gheorghe Ascahe” și au discutat problemele mediului de afaceri. De asemenea, urmează un grup de 15 profesori să meargă în perioada 4-6 februarie la sesiuni de formare în domeniul comunicării și managementului educației participative cât și a stresului în organizațiile educaționale”.
Proiectul IVAC este în implementat în perioada 10.02.2021-09.08.2022 și finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Bugetul total al proiectului este de 355,470.00 Euro, dintre care 319,535.00 Euro este finanțarea nerambursabilă a Uniunii Europene, iar restul reprezintă contribuția partenerilor.