Spălătorie socială inaugurată la Cărbuna, cu suportul financiar al Uniunii Europene
O spălătorie socială a fost deschisă în satul Cărbuna, cu suportul financiar al Ambasadei Uniunii Europene la Chișinău. Aceasta are scopul de a sprijini cetățenii care se confruntă cu dificultăți în asigurarea igienei personale și a familiilor acestora.
Spălătoria socială este dotată cu 3 mașini de spălat obișnuite și o mașină de spălat industrială cu o capacitate de 30 kg.
Primarul spune că în primele 12 luni de activitate, întreținerea spălătoriei este asigurată din fonduri europene, iar Primăria Cărbuna își asumă doar cheltuielile legate de salarizarea celor doi angajați ai Spălătoriei. După primul an de activitate, Primăria urmează să-și asume integral întreținerea unității. Totuși, pentru a obține și un venit, primarul satului Cărbuna spune că urmează a fi introduse și servicii contraplată.
„Avem solicitări de acest fel. Sunt persoane care nu fac parte din nicio categorie vulnerabilă dar au nevoie de astfel de servicii. Avem această mașină de spălat industrială, care poate spăla ceva mai voluminos, ceva mai mult decât simple haine. De aceea, urmează să discutăm cu Consiliul Raional cum putem introduce și servicii contraplată”, ne-a spus Constantin Cecoi.
De asemenea, primarul spune că spălătoria ar putea presta servicii și pentru alte localități: „Până când nu avem solicitări, dar nu cred că ar fi o problemă, s-ar putea de făcut, dacă Primăriile își asumă să aducă hainele la spălătorie”.
Spălătoria a fost lansată la 7 noiembrie 2024, iar în prima săptămână de activitate, 3 familiii din Cărbuna au beneficiat deja de servicii acesteia. De asemenea, autoritățile se află în proces de perfectare a actelor și dosarelor pentru alți 17 beneficiari.
Pentru a fi beneficiari ai spălătoriei sociale, oamenii trebuie să aducă la Primărie un set de documente, printre care certificat de la medic, buletinul de identitate, dar și un act care demonstrează categoria de vulnerabilitate. Ulterior, o comisie de la Primăria întreprinde o vizită la domiciliul potențialului beneficiar, după care comisia ia o decizie.
Deschiderea unei Spălătorii Sociale în satul Cărbuna face parte din Proiectul „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Dorcas Moldova și Neoumanist Moldova.
În cadrul proiectului, OSC-urile regionale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, urmează să creeze și să dezvolte cel puțin 15 servicii sociale în 15 comunități (spălătorie socială, igienă personală și socializare), dedicate persoanelor vulnerabile.
În rezultatul implementării proiectului, peste 1500 de persoane care au nevoie de aceste servicii din cauza situației socio-materiale cu care se confruntă (persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, familii monoparentale, persoane fără adăpost) vor putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispoziție de Spălătoria Socială (spălare, igienizare personală și socializare).