Spitalul Raional Ialoveni fără autorizație sanitară de funcționare. Care sunt cauzele acestei situații și cum sunt afectați locuitorii raionului
Divizarea celor două instituții medicale, Spitalul Raional Ialoveni și Centrul de Sănătate Ialoveni, este necesară și dictată de cerințele legale, în scopul prestării unor servicii medicale calitative pentru toți cetățenii. Timp de mai mulți ani la rând, această remaniere este o condiție pusă de Agenția Națională pentru Sănătate Publică pentru acreditarea Spitalului Raional Ialoveni. De cealaltă parte, Consiliul raional Ialoveni susține că nu este pregătit să ia o decizie în acest sens, fără a consulta populația.
În lipsa autorizației sanitare, raionul Ialoveni ar putea rămâne fără spital
În urma verificărilor periodice efectuate la Spitalul Raional în 2020 și în 2021, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a stabilit un șir de indicații privind înlăturarea încălcărilor depistate. Principala cerință este delimitarea spațiului Spitalul Raional Ialoveni de Centrul de Sănătate Ialoveni (a se vedea mai jos documentele anexate), pentru gestionarea fluxului de pacienți din spital și ambulatoriu. Termenul pentru înlăturarea încălcărilor a fost stabilit 28 decembrie 2021.
Drept reacție la indicațiile formulate, în decembrie 2020, Consiliul raional Ialoveni adresează o scrisoare către ANSP prin care spune că în viitor va fi înfăptuită divizarea ce se impune, doar că la momentul respectiv lucrul acesta este imposibil, din mai multe puncte de vedere. „Este necesară evaluarea condițiilor tehnice și de altă natură în spațiile propuse pentru activitatea ulterioară a Unității de Primiri Urgente de pe lângă Spital, a Centrului de Sănătate, a Secției de Ginecologie și Obstetrică, a Laboratorului, a altor structuri din domeniul curativ, precum și identificarea resurselor financiare, de care va fi nevoie pentru efectuarea reparațiilor, procurarea utilajelor”, se arată în scrisoare. O lună mai târziu, o altă scrisoare semnată de Consiliul raional informează ANSP că „a fost elaborat Planul de acțiuni, care prevede că transferarea în alt sediu al Centrului de Sănătate Publică Ialoveni va fi realizată pe parcursul anului 2021”.
Cu toate acestea, pe 17 ianuarie 2022, ANSP informează Consiliul raional că neajunsurile constatate nu au fost înlăturate. Până în acest moment, Spitalul raional Ialoveni nu dispune de Autorizația sanitară de funcționare pentru anul 2022.
Responsabilitatea pentru reforma instituțiilor medicale este pusă pe seama cetățenilor
Consiliul raional Ialoveni, în calitate de fondator al acestor instituții, spune că studiază această întrebare de mai mult timp, însă doar după consultările publice cu populația ar putea fi luată o decizie. „Noi nu suntem gata să facem aceste remanieri până nu vom face consultări publice. Așteptăm să se mai liniștească situația pandemică ca să putem aduna oameni. Vom aduce acest subiect la ședința Consiliului raional și se va lua o decizie ”, informează președintele raionului Ialoveni Mihail Silistraru. Întrebat despre activitatea și funcționalitatea spitalului raional fără o autorizație din partea ANSP, președintele raionului afirmă că administrația Spitalului raional intenționează să mute Centrul de Sănătate, dar acolo este scris să-l divizeze, iar acestea sunt lucruri diferite.
Despre situația creată a fost sesizată și administrația orașului Ialoveni. Astfel, la ședința consiliului orășenesc din 22 februarie 2022 va fi examinat demersul Centrului de Sănătate Ialoveni, prin care se solicită părerea autorităților locale, dar și a populației, privind mutarea instituției medicale. „Am scris o scrisoare primarului din Ialoveni pentru ca această întrebare să se examineze la ședința Consiliului orășenesc, deoarece noi acordăm asistență medicală oamenilor din Ialoveni. Suntem împotriva mutării Centrului de Sănătate, pentru că spațiul care ni se propune este prea mic, iar noi am avea nevoie de mai multe încăperi. Dacă locuitorii consideră că noi trebuie să ieșim din policlinică, atunci nu o să avem de ales”, susține Stelian Cucu, șeful Centrului de Sănătate Ialoveni.
Referitor la consultările cu populația, șeful spitalului raional Dinu Șargu, consideră că această abordare nu este corectă. „Condițiile care trebuie asigurate sunt prevăzute de lege, iar legea nu poate fi sfidată. Dacă tot se dorește părerea populației, trebuie să fie consultată părerea tuturor cetățenilor raionului, pentru că nu sunt vizați doar locuitorii orașului. Nu poți privilegia un anumit grup de oameni, cu privire la o locație care este a tuturor”, susține managerul.
În rezultatul concentrării instituțiilor medicale, oamenii au mai mult de pierdut decât de câștigat
Dinu Șargu, șeful Spitalului raional Ialoveni, este de părere că fondatorul instituțiilor medicale, Consiliul raional Ialoveni, trebuie să-și asume responsabilitatea și să facă regulă în acest domeniu. „Spitalul raional este raional, pentru toți locuitorii raionului. Centrul de Sănătate e al orașului Ialoveni. Divizarea acestor instituții nu este un moft sau o ambiție, așa sunt cerințele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, sunt hotărâri, sunt procese verbale care prevăd acest lucru. Din cauza că nu sunt respectate cerințele și nu avem autorizație sanitară, noi nu putem să ne dezvoltăm ca instituție, nu putem să diversificăm serviciile pentru cetățeni. Am depus mai multe proiecte pentru finanțare, dar am fost refuzați, din cauza că nu sunt structurate corect secțiile în blocuri. Dorim să facem în blocul A terapia intensivă, în loc de secția de internare, unde va fi departamentul de primire urgențe, două saloane cu patru paturi. Un salon pentru pacienții somatici și două pentru pacienți infecțioși. Ministerul Sănătății este gata să ne ofere o stație de oxigen care costa două milioane de lei. Stație de oxigen de care întreg spitalul are nevoie, dar nu putem să o facem, pentru că secțiile sunt împrăștiate în diferite locații. În rezultat au de pierdut cetățenii, pentru că am putea crea condiții de asistență medicală calitativă aici, în Ialoveni”, a adăugat medicul șef.
Despre fluxul mare de pacienți ai celor două instituții și despre riscurile la care se supun aceștia în clădirea comună, am întrebat-o pe Tatiana Chiriac, medică epidemiologă la Spitalul raional Ialoveni. „După normele sanitare, fiecare instituție trebuie să aibă spațiul său delimitat, spațiu public, spălătorie, gunoiște separată, pentru a reduce din răspândirea infecțiilor. Toate instituțiile la un loc (Centrul de Sănătate, Spitalul raional Ialoveni și Stomatologia) pun în pericol sănătatea oamenilor, care vin, de fapt, să se trateze într-o instituție medicală. Despre amenajarea instituțiilor medico-sanitare trebuie să decidă specialiștii, nu populația. Oamenii nu cunosc ce sunt infecțiile nosocomiale (infecții luate din spital) și care sunt urmările pentru ei. Cetățenii trebuie să se informeze corect și să înțeleagă avantajele în urma divizărilor care se impun. Decizia autorităților locale nu poate fi mai presus decât decizia Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care face trimitere la Hotărârea de Guvern”, susține epidemiologa Tatiana Chiriac.
Amintim că reforma instituțiilor medicale inițiată de administrația raionului Ialoveni prevede:
– Crearea condițiilor pentru plasarea Centrului de Sănătate Ialoveni în clădirea din strada Alexandru cel Bun nr. 25. Instituția urmează a fi concentrată într-un singur bloc, cu suprafața mai mare decât beneficiază actualmente și consolidarea tuturor serviciilor aferente Centrului într-o locație.
– Consolidarea IMSP Spitalul Raional Ialoveni într-un singur sediu cu reamenajarea și reamplasarea Secției obstetrică și ginecologie (22 de paturi), Cabinetului de transfuzie a sângelui, Blocului alimentar și Depozitului.
– Crearea Unității de Primiri Urgențe în cadrul IMSP SR Ialoveni ce prevede activitatea Secției de primiri urgențe, Chirurgia de zi, Medici de gardă 24/24 și alte facilități.
Anterior, Consiliul raional Ialoveni a organizat consultări publice cu principalii actori din domeniul sănătății din raion privind reforma instituțiilor medicale. Consultările de atunci pot fi văzute aici.
Mai jos vedeți cum ar urma restructurarea secțiilor în blocurile spitalului.