Toate localitățile din țară pot concura pentru obținerea titlului de „Capitala Tineretului 2024”
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Tineret (ANT) a lansat apelul de concurs pentru „Capitala Tineretului 2024”. Astfel, toate localitățile din țară pot aplica pentru acest titlul. Dosarele pot fi depuse până la data de 31 octombrie.
Secretarul de stat al MEC, Sergiu Gurin, a declarat că pentru implementarea programului, MEC va aloca circa 1 milion de lei (50 de mii de euro), cu ajutorul cărora autoritatea publică locală câștigătoare, cu susținerea organizațiilor nonguvernamentale, va avea posibilitatea de a implementa diferite programe pentru tineret.
„Faptul că există un interes tot mai mare din partea localităților rurale de a se înregistra la acest program, denotă că autoritățile locale vor să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret. Ne dorim ca tinerii să se implice tot mai activ și, împreună să punem bazele unei societăți educate și puternice”, a spus Sergiu Gurin.
Directorul ANT, Ion Donea a afirmat că dosarele de participare la program pot fi depuse de autoritățile publice locale ale orașelor și satelor din Republica Moldova, cu excepția municipiului Chișinău, care prin definiție nu poate aplica deoarece concursul este dedicat altor autorități publice locale, care au mai puține oportunități de a investi în sectorul de tineret.
„Avem o tradiție, începând cu anul 2011 de când s-a lansat programul până în prezent, prin care mai multe localități au reușit să-și îmbunătățească partea de politici de tineret, să aloce mai mulți bani pe domeniul de tineret și să implice cât mai mulți tineri în procesul de luare a deciziilor și în realizarea diferitor activități cu caracter comunitar”, a precizat Ion Donea.
„Capitala Tineretului” este un program național care are scopul de a susține autoritățile publice locale în dezvoltarea politicilor de tineret eficiente la nivel local. Pe parcursul unui an, în localitatea câștigătoare sunt concentrate activitățile de tineret ale autorităților publice locale și centrale, organizațiilor societății civile și ale organizațiilor internaționale.
Timp de un an, localitatea selectată va beneficia de sprijin în dezvoltarea politicilor de tineret eficiente la nivel local, inclusiv de suport metodologic și logistic în cadrul activităților cu implicare a tinerilor.
Totodată, la concursul din anul curent nu pot participa localitățile care au deținut titlul „Capitala Tineretului” în ultimii trei ani.
Amintim că în 2019, localitatea Costești a deținut titlul de „Capitala Tineretului”.