„Un sat european trebuie să fie un sat curat”. Tinerii din Costești au organizat o acțiune de salubrizare a localității
Circa 40 de tineri, Ambasadori pentru Referendum din satul Costești, au ieșit sâmbătă, 10 august, la o acțiune de salubrizare a localității. Un sat european trebuie să fie un sat curat, spun ei, iar pentru asta e nevoie de implicarea fiecărui membru al comunității. Tinerilor li s-au alăturat și autoritățile publice locale, inclusiv primarul și viceprimarii satului Costești.
Inițiativa de a organiza salubrizarea localității aparține Ambasadorilor ai UE, iar materialele necesare, precum mănuși sau saci de gunoi, au fost asigurate de către Primărie. Scopul acestei acțiuni a fost de promovare a integrării în Uniunea Europeană, spun participanții.
„Noi, ca tineri, dorim să promovăm integrarea europeană în rândul a cât mai multe persoane, pentru ca la 20 octombrie, când are loc referendumul, cât mai mulți cetățeni să voteze DA. Promovăm asta prin mai multe activități, inclusiv prin salubrizare. Vrem să arătăm că un sat european trebuie să fie mai curat, cu un mediu mai sănătos pentru localnici. Iar curățenia, nu trebuie să așteptăm să ne-o facă cineva, curățenia începe de la fiecare. Da, autoritățile locale trebuie să intervină pe străzile principale, să măture străzile, dar ține și de implicarea noastră. Dacă o să punem cu toții mâna, satul va fi unul mai curat și mai prosper”, spune Dan Mereacre, elev și Ambasador al UE în satul Costești.
Tinerii care au participat la acțiunea de salubrizare speră că localnicii care i-au văzut făcând curat, vor fi motivați pe viitor să nu mai arunce deșeuri în spațiul public.
„Unii tineri au făcut curat în partea de centru a satului, alții au ajuns până în partea de Gârle, o echipă a mers până la intrarea în sat, aproape de Lacul Costești, o altă echipă a mers în deal la școală. Deci a fost acoperită o mare parte a satului”, mai spune Dan Mereacre.
Grigorița Elisa și Fiodor Marandici sunt alți doi tineri care fac parte din campania Ambasadori pentru Referendum. Aceștia spun că se implică în activități de promovare a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană pentru un viitor prosper pentru ei și pentru toți cetățenii țării noastre.
Participarea la acțiunea de salubrizare este de a motiva și alți tineri să se implice în activitățile ce au loc în comunitatea lor, inclusiv în păstrarea curățeniei în spațiul public.
„Educația este cea mai puternică armă cu care poți schimba o lume, spunea Nelson Mandela. E timpul tinerilor să se implice. Trebuie să fim motivați de simțul datoriei pe care îl avem față de viitorul nostru, de casa noastră, până la urmă”, spune Fiodor Marandici.