ialovenionline
23005480 big1688990770

Vitalie Guzun, Mileștii Mici: Turismul în mediul rural e o posibilitate de recreere departe de oraşele poluate şi gălăgioase, de forfota şi reglementările hotelurilor

11 iulie 2023
1356 vizualizări

Chiar dacă suntem la începutul mileniului trei, într-o Europă megatehnologizată, Republica Moldova continuă să-şi întâmpine oaspeţii cu satele sale, în care chiar şi peisajul, credinţa şi tradiţiile respiră o atmosferă deosebită.

Auzind despre localitatea Mileştii Mici din raionul Ialoveni, mai multă lume face o asociere cu Vinăria din acest sat, care a devenit renumită atât în ţară, cât şi peste hotare. Totuşi, Mileştii Mici ascunde încă o perlă atractivă pentru turişti, cum ar fi Pensiunea turistică „Doina şi Ion”, scrie Moldpres.md, în cadrul rubricii Descoperă Moldova cu #MOLDPRES.

Aceasta este situată chiar în centrul satului Mileştii Mici, într-un cadru tipic moldovenesc, gata să uimească cu tot ce are mai frumos neamul nostru. Este o construcţie, unde modernul se îmbină perfect cu rusticul. Atmosfera caldă, ospitalieră, de familie, face ca fiecare clipă petrecută aici să fie una de neuitat.

Bucate tradiţionale gustoase, un vin pe potrivă, aer pe care nu te mai saturi să-l respiri, nişte stăpâni primitori, cu inima deschisă oaspeţilor, şi un gospodar sfătos şi interesant, gata să stea la un pahar de vorbă cu oricine doreşte să afle tot ce ţine de tradiţiile şi obiceiurile acestui colţ de ţară.

Vitalie Guzun, gospodarul Casei rurale „Doina și Ion”: A venit vremea când trebuie recunoscut faptul că satele au o realitate geografică şi posibilităţi cu un mediu natural foarte bogat, cu peisaje şi tradiţii de o rară frumuseţe şi originalitate. Pe lângă vacanţele la mare, la munte sau pentru tratament, s-au impus, în ultimul timp, ca noi forme de concediu, odihna în mediul rural, la ferme, în satele de vacanţă, dar mai ales în satele turistice, care devin deja o „modă turistică”. Turismul în mediul rural nu mai este doar o alegere pentru cei cu venituri modeste şi nici o curiozitate, ci o alternativă, o posibilitate de recreere departe de oraşele poluate şi gălăgioase, de forfota şi reglementările hotelurilor.

Casa rurală „Doina și Ion” a fost amenajată de Vitalie Guzun, împreună cu soţia sa Lucia, fiind ajutaţi de copii şi părinţi. De aproape 15 ani, casa lor și-a deschis larg ușile pentru oaspeți, cu scopul de a promova obiceiurile tradiționale, turismul intern și dezvoltarea locală.

Vitalie Guzun: Nu ne-a fost uşor, dar am fost prin lume şi am văzut cu ce se mândresc localnicii de acolo şi am înţeles că avem şi noi ce arăta. Ca să întemeiem această afacere a fost nevoie să muncim peste hotare, iar banii să-i investim, în ceva ce sperăm că o să ne fie un sprijin la bătrâneţe.

Ne dorim foarte mult să creştem, de la activităţi şi servicii turistice simple, la cele mai complexe şi moderne, or, acest tip de turism are condiţii favorabile de dezvoltare. Din momentul în care multe ţări europene înregistrează performanţe economice tot mai mari, nivelul veniturilor, standardele de viaţă, timpul liber al populaţiei se ridică la cote mai înalte.

Locaţia „Doina și Ion” din Mileştii Mici reprezintă o casă tipic moldovenească din centrul ţării, renovată conform rigorilor timpului, cu toate utilităţile actuale, însă care şi-a păstrat aproape integral componenta „casei de la sat”. Este vorba de mobilier, anturaj, accesorii şi altele.

Dorinţa lui Vitalie este să devină cât mai cunoscut pe piaţa turistică internaţională, pentru că este convins „că avem ce le arăta oamenilor din toată lumea”. Până în prezent, a avut oaspeţi din Uzbekistan, China, Franța, Germania, Polonia, Cehia, România, Rusia, Ţările Baltice, însă are planuri mari pentru a extinde spaţiul geografic al vizitatorilor săi. „Aşa o cultură ca a noastră, aşa un vin, aşa o mâncare, aşa un cântec şi suflet ca al moldoveanului, trebuie să fie cunoscute de cât mai multe naţionalităţi şi popoare”, susţine Vitalie Guzun.

Citește mai multe pe moldpres.md

Corespondent Lilia Grubîi. Foto Andrei Mardari


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările